جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ يکشنبه ۳۰ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    تفسیر قرآن کریم / معارف اسلام در سوره يس / بهشت و جهنم
    بعضي نعمات بهشت

    حورالعين

    يكي از امتيازات ديگري كه حورالعين براي يك بهشتي دارد اين است كه علاوه بر متناسب بودن سن و سال توافق اخلاقي كامل نيز دارد[1]، اما در اين دنيا چنين نيست. شما نمي‌توانيد بين يك زن و شوهر توافق اخلاقي صددرصد پيدا كنيد. معقول نيست كه بين دو نفر توافق اخلاقي به معناي واقعي كلمه باشد. ممكن است خانواده‌اي با يكديگر خيلي هم گرم و صميمي باشند اما اين بدان جهت است كه زن گذشت دارد و در مقابل شوهر متواضع است و يا مرد داراي صفت مردانگي و عفو است، بديها و اختلاف سليقه‌ها را نديده مي‌گيرد. بهانه‌گيري نمي‌كند و هر دو با محبت و صفا محيط خانواده را گرم نگه مي‌دارند. بالاخره يا هر دو و يا يكي از آنها، گاه اين و گاه آن از ديگري مي‌گذرند و همديگر را تحمل مي‌كنند و الا توافق اخلاقي صددردصد بين دو نفر در اين دنيا نيست و ممكن نيست مردي بتواند زني را پيدا كند كه مثل او بينديشد و مثل او خواسته باشد و سليقه‌هايش هم مثل شوهر باشد. در واقع خواسته‌هاي هر كدام غير ديگري است و همينطور كه شكل‌ها با هم فرق مي‌كنند روحيات هم با يكديگر فرق دارد.

    پس يك معناي آيه شريفه اين است كه اينها با رفقا و حورالعين‌هايي كه صددرصد توافق اخلاقي دارند در كنار هم بر تخت‌ها تكيه مي‌دهند و لذت مي‌برند.

     

    تخت‌هاي بهشتي

    كلمه «ارائك» معناي ديگري هم دارد كه به نظر جالب‌تر مي‌آيد و آن اين كه منظور از «ارائك» در اين جا اريكه عزت است مثل اين كه مي‌گوييد امروز فلاني بر اريكه قدرت تكيه زده، يا بر تخت عزت نشسته است، يعني فلاني، كسي است كه هم قدرت دارد،‌ هم حكومت اجتماعي و بر تخت عزت هم تكيه زده، يعني بر دل مردم هم حاكم است. آنجا همچنين است، آنجا انسان قدرت دارد و نظرهايي هم كه خداوند به او مي‌كند، قدرت روي قدرت برايش مي‌آورد. همانطور كه در روايت معراجيه هست كه خداوند روزي هفتاد بار به اينها نگاه مي‌كند يعني بر قدرت اينها مي‌افزايد. [2]

    انسان در بهشت قدرتش تا اندازه‌اي است كه خلاقيت دارد. مثلاً مي‌تواند ميوه ودرخت خلق كند و نهر ايجاد نمايد و اين قدرت مرتب بيشتر مي‌شود. افاضه از طرف حق است، افاضه روي افاضه.

    اين هر دو معنا درست است و منافات هم ندارد زيرا طولي است. يعني بر تخت عزت، بر تختي كه زير درختهاست نشسته، اما در زير سايه خدا قدرت دارد، اراده و خلاقيت دارد و به علاوه مرتب افاضه از طرف حق است و قدرت روي قدرت مي‌آيد[3].

    خلاصه معناي آيه شريفه چنين شد: «هم و ازواجهم»‌ اينها با حورالعين‌هايشان وبا رفقايشان، هر دو «في ظلال» در سايه‌هاي درختان يا در سايه خدا اينجا «ظلال» به اعتبار متعلق است. يعني اين در سايه خدا و آن هم در سايه خدا «علي الارائك» بر تخت‌ها، بر تخت‌هايي كه زير درختان زده‌اند، بر تخت‌هاي عزت و قدرت، «متكئون» تكيه زده‌اند.

    لَهُمْ فِيها فَكِهَهٌ وَ لَهُم مَا يَدَّعُونَ(57)

    «براي آنها، ميوه‌هاي گوناگون و هر چه بخواهند آماده است».

     

    ميو‌ه‌هاي بهشتي

    در بهشت براي بهشتي‌ها تنها يك لذت نيست، گاه لذت معنوي است و گاه لذت جسمي در اين دنيا هم همينطور. مثلاً يك نفر قدرت و پول و غذاي خوب دوست دارد كه با رسيدن به آن لذت مي‌برد، اين قدرت و لذت جسمي است. اما ديگري را مي‌بيني كه به قول اميرالمؤمنين(ع) اگر بتواند حقي را اثبات كند، يا باطلي را از بين ببرد برايش لذت‌بخش است اين لذت، لذت جسم و تخيل نيست. لذت معنوي است. لذت مادي در بهشت عبارتست از: «لهم فيها فاكهة» براي اينها در بهشت ميوه‌اي است، اين «فاكهه» نكره و مفرد آورده شده دلالت بر عموم مي‌كند. هر ميوه‌اي كه بخواهد، آنجا هست. و «لهم ما يدعون» اين ذكر عام بعد از خاص است. يعني نه تنها ميوه هر چه دلشان بخواهد برايشان حاضر مي‌شود. بلكه: «يُطافُ عَلَيْهِم بِصِحافٍ مِنْ ذَهَبٍ وَ اَكْوابٍ وَ فيها ما تَشْتَهيهِ الاَنْفُُس وَ تَلَذُّ الاَعْيُنُ وَ اَنْتُمْ فيها خالدونَ»[4]

    در اينجا مي‌گويد هر چه چشم، گوش و اعضاء و جوارحش از آن لذت ببرد در آنجا هست. هر چه دلش بخواهد و در اين آيه شريفه هم مي‌فرمايد: «و لهم ما يدعون»‌ آنچه كه خواهش كنند، برايشان آماده است. اين لذت، لذت جسمي است.

    سَلَامٌ قَوْلاً مِّن رَّبٍّ رَّحِيمٍ(58)

    «بر آنان، از خداي مهربان (فرشتگان رحمت) سلام و تحيت رسانند»



    [1]ـ وَ لا عَيّاباتٍ وَ لا فَحّاشاتٍ، وَ مِنْ كُلِّ المَكارِه وَ العُيُوبِ بَرِيّاتٍ و (حوريه‌ها) هيچ عيبي ندارند و بد زبان هم نيستند (بطوركلي) از هر بدي و عيبي بدور هستند.

    [2]ـ يا اَحْمَد اِنَّ فِي الجَنَّةِ قَصْراً مِنْ لُؤلُؤه فَوْقَ لُؤلُؤةٍ، وَ دُرَّةٌ فَوْقَ دُرَةٍ لَيْسَ فيها قَصَمٌ وَ لا وَصْلٌ، فيهًا الخَواصُّ، اَنْظُرُ اِلَيْهِمْ كُلَّ يَوْمٍ سَبْعينَ مَرَّةٍ (فاكلمهم) وَ اُكَلِمُهُمْ، كُلَّما نَظَرْتُ اِلَيْهِمْ اَزيدُ في مُلْكِهِمْ سبعين ضِعْفاً وَ اذا تَلَذَّذَ اَهْلُ الجَنَّةِ بِالطَّعامِ وَ الشَّرابِ تَلَذَّذُوا (اولئك) بِكَلامي وَ ذِكْري وَ حَديثي قالَ يا رَبِّ ما عَلامات (علامة) اُولئكَ؟ قالَ: هُمْ فِي الدُّنْيا مَسْجُونُونَ، قَدْ سَجِنُوا اَلْسِنَتُهُمْ مِنْ فُضُولِ‌اَلكَلامِ وبُطُونُهُمْ مِنْ فُضُولِ الطَّعامِ اين مصاحبه‌اي عاشقانه است بين خداي تعالي و حضرت رسول اكرم(ص) كه در شب معراج رخ داده و به روايت معراجيه معروف است. (در اين جمله حضرت رسول الله صلوات‌الله عليه و آله با «يا احمد»‌ مورد خطاب خداوندي قرار گرفته‌اند و مشتمل بر دستوراتي عالي با مضامين بلند است) ترجمه: يا احمد در بهشت قصري است از لؤلؤ بلكه برتر از لؤلؤ و از در اما برتر از در، در آن شكستگي و چسبيدگي نيست. در آن خواص هستند. به آنها هفتاد با نظر می­کنم و با آنها صحبت می­کنم، و هر بار به آنها نظر می­افکنم بردارایی آنها هفتاد برابر می­افزایم  و آنگاه كه اهل بهشت از خوردن و آشاميدن لذت مي‌برند اينها از گفتگو با من و ياد من و صحبتم لذت مي‌برند. حضرت رسول صلوات‌الله عليه سؤال كردند، پروردگارا نشانه اينها چيست؟ خدا تعالي فرمود: اينان در دنيا زندان شده‌ها هستند، كساني كه زبانهاشان از پرگويي بسته و شكمهاشان از پرخوري (ارشاد القلوب ديلمي ص279، بحارالانوار ج77، ص23).

    [3]ـ عبارتي است از مرحوم علامه طباطبايي(ره) كه فرمودند: قدرت اراده در آخرت و بهشت كه مي‌تواند هر چه بخواهد خلق كند باذن الله، دقيقاً با قدرت اراده شخص در اين دنيا ارتباط دارد. آن كس كه مي‌تواند چشم را از نامحرم بپوشد و يا از مال حرام و يا ...، محرمات را انجام ندهد و قدرت انجام تكاليف واجبه و مستحبه را دارد، به همان اندازه در آن عالم قدرت ايجاد خواهد داشت و رواياتي زياد گوياي اين نكته است كه مي‌فرمايد «عبدي اطعني حتي اجعلك مثلي» بنده‌ام اطاعتم كن تا تو را مثل خودم كنم. همانطور كه من گويم بشو مي‌شود، تو هم بگو مي‌شود و يا در مورد كسي كه مستحبات را انجام دهد چنين بياني هست كه: به من نزديك نمي‌شود بنده‌اي از بندگانم به چيزي كه محبوبتر نزد من باشد از آنچه بر او واجب كرده‌ام و البته به مستحبات به من نزديك مي‌شود تا او را دوست بدارم وقتي دوستش داشتم من گوش او مي‌شوم كه با او مي‌شنود و چشم او كه با آن مي‌بيند و زبان او كه با آن تكلم مي‌كند اگر من را بخواند پاسخش مي‌دهم و اگر سؤالم كند عطايش مي‌كنم. (اصول كافي جلد 2، صفحه 252).

    [4]ـ سوره زخرف، آيه 71 ترجمه: (و برآن مؤمنان) كاسه‌هاي زرين و كوزه‌هاي بلورين مملو از انواع طعام لذيذ و شراب طهور دور زنند و در آنجا هر چه نفوس بر آن اشتها دارند و چشم‌ها را شوق و لذت، مهيا باشد و شما (مؤمنان) در آن بهشت جاويدان متنعم خواهيد بود.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365